`Een aanwinst voor het bestrijden van onkruiden in maïs’

(bron : syngentacropprotection)

Jaarlijks spuit loonwerker Bennie Hoenink uit Enschede zo’n 600 hectare maïs. Vrijwel allemaal bij melkveehouders binnen een straal van zo’n 20 km rond het bedrijf. Voor Syngenta deed hij enkele proeven met Calaris. Een breed werkend middel met een krachtige werking tegen een breed scala aan onkruiden waaronder gladvingergras. De resultaten waren prima.

“De melkveehouders bellen mij zodra de maïs gezaaid is. Ik zorg er dan voor dat de benodigde bespuiting op tijd wordt uitgevoerd”, legt Hoenink uit. Voor het spuiten van de percelen maakt hij gebruik van een aangepaste zelfrijder van Agrifac met een werkbreedte van 33 meter. Er is een speciaal injectiesysteem toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat per perceel een wisselend middel te kiezen is, zonder opnieuw de tank te hoeven vullen met een gewenste cocktail. In combinatie met de luchtondersteuning spuit Hoenink met één tank water in willekeurige volgorde 35 ha maïs met verschillende middelen.

Percelen analyseren

De middelen betrekt Hoenink van ForFarmers. De adviseur van deze coöperatie, Johan Kosters, komt bijna wekelijks over de vloer en in het seizoen nog wel vaker. Hoenink: “Vaak bezoeken we samen de percelen en bespreken op basis van de specifieke onkruidproblemen de middelenkeuze en de dosering. Vrijwel altijd zijn de klanten tevreden met het behaalde resultaat.”

Eenvoudig en flexibel

Het herbicide Calaris probeerde Hoenink op verzoek van Syngenta. “Door aan experimenten van gewasbeschermingsfabrikanten mee te doen, ben ik altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen”, zegt de loonspuiter. “Bovendien weet ik snel wat wel en wat niet goed werkt. Daar plukken mijn klanten de vruchten van.” Hoenink typeert Calaris als een breedwerkend middel wat eenvoudig en flexibel inzetbaar is.

Van 4 naar 3 middelen

De combinatie van Calaris, Milagro met Dual Gold is volgens de loonwerker vergelijkbaar met traditionele cocktails van 4 middelen. Alleen heeft hij nu aan drie producten genoeg. Hoenink: “Ik heb deze combi onder andere geprobeerd op een perceel waar al bijna 40 jaar maïs wordt geteeld. Alle lastige onkruiden kwam ik daar tegen, ook gladvingergras en naaldaar. De mix met Calaris bleek hier zeer effectief, terwijl andere cocktails duidelijk tekort kwamen. Dat was voor mij het bewijs dat ik Calaris komend seizoen gerust kan inzetten. En ook mijn collega’s kan ik dit nieuwe middel van harte aanbevelen. Laat ze zelf de voordelen van Calaris maar ervaren”, vertelt Hoenink enthousiast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *