Geschiedenis

2000 – heden

Een groot gedeelte van het loonbedrijf is in 2000 verkocht i.v.m. de ziekte van Bennie’s zoon; Henk-Jan Hoenink.

De volgende taken heeft Loonbedrijf Hoenink behouden: gewasbescherming, gras maaien en het hooipersen, grondwerkzaamheden, zout strooien en daarnaast de handel van hooi, vlasvezel balen, stenen, zand en grond.

In 2001 heeft Bennie Hoenink een nieuwe spuit (zelfrijder) aangeschaft Agrifac ZA 3333 met uniek injectiesysteem, met één spuitgang kon je 33 meter besproeien.

1980 – 2000

Het melkvee-gedeelte is toen gestaakt omdat de melkbussen niet meer aan de boerderij werden opgehaald, maar men werd verplicht om een melktank aan te schaffen.

Hoenink heeft toen het stieren mesten opgepakt naast het reguliere loonwerk. Daarnaast is Bennie Hoenink begonnen met gewasbescherming toe te passen en heeft tevens zijn allereerste hefinrichting-spuit aangeschaft, die gemonteerd werd achter op de trekker.

Al snel werden de werkzaamheden van Loonbedrijf Hoenink uitgebreid met de volgende taken:

Grondwerk, gras en mais hakselen, zode bemesten, ronde balen persen en wikkelen, zout strooien.

1973

Bennie Hoenink verhuist met het loonbedrijf naar de haaksbergerstraat 1150 bij de boerderij van zijn schoonouders. Hier werd tevens het boerenbedrijf van zijn schoonouders voortgezet.

1968 – 1973

In 1968 heeft Bennie Hoenink het loonwerken opgepakt van zijn vader.

1963

In 1963 is het loonbedrijf weer terug gekeerd naar Losser op de oude boerderij. Bennie Hoenink hielp op vrij vroege leeftijd al mee met op het boerenbedrijf. Deze periode is het loonwerk op een laag pitje gekomen.

1957-1963

Het loonbedrijf is in 1957 verhuist naar Usselo (Oude Beckumerweg 40).

In 1962 is de maiskern opgericht, dit was een afscheiding van de commissie ‘Landbouwvoorlichting’. Dhr. J. van den Esschert heeft dit destijds behartigd als voorlichter van de coöperatieve landbouwbank Lonneker/Enschede.

Hoenink is toen begonnen met het mais zaaien, en tevens het oogsten van mais middels een ‘maaikneuzer’. Deze maaikneuzer werd tevens gebruikt voor het oogsten van gras, rechtstreeks van stam naar de wagen (maaien en laden).

1954

Vanaf 1954 is het loonbedrijf begonnen met het hooi persen, graan maaien en dorsen.

1952

Vanaf 1952 is Gerrit Hoenink gestopt met het melk rijden. Hij heeft zicht toen volledig gericht op het loonwerk. Loonbedrijf Hoenink heeft toen al gauw haar taken uitgebreid tot een volledig loonbedrijf; de voornaamste werkzaamheden in deze periode waren: ploegen, gras maaien, hout zagen, vaste mest en gier uitrijden.

Oprichtingsjaar: 1950

Theodoor Gerrit Hoenink heeft Loonbedrijf Hoenink opgericht in gemeente Losser op de scheiding met Lonneker, nog niet als fulltime loonbedrijf maar eerst als melkrijder voor de Coöperatieve Zuivelfabriek te Enschede.

De halve dagtaak van Gerrit Hoenink bestond voornamelijk uit het ophalen en wegbrengen van bussen met melk met de trekker (Ferguson TEF20 petroleum) en eigen aangeschafte melkwagen; goed voor 210 melkbussen.

Aangezien de werkzaamheden geen volledige dagtaak in beslag nam, heeft Gerrit Hoenink er voor gekozen om naast het melk rijden andere werkzaamheden te verrichten. De werkzaamheden waren in het voorjaar; ploegen en grasmaaien voor de boeren. De winterdag vulde hij de dagen op met het hout zagen, zodat hij menig gezin voorzag van brandhout voor kachel en fornuis.

Badweg 55, 7548 RX Enschede